"Узгоджено"

Президент федерації

бадмінтону України

 

_____________ В.М.Швачко

_______________ 2005 р.

"Затверджую"

Заступник Міністра

 

_________ В.М. Бринзак

       _____________ 2005 р.

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

 

Про Українські змагання з бадмінтону

на 2006 рік

 

1. МЕТА І ЗАВДАННЯ

 

Змагання проводяться з метою:

- популяризації і подальшого розвитку бадмінтону в Україні;

- підвищення майстерності спортсменів;

- визначення найсильніших команд і спортсменів;

- визначення кандидатів у склад національних збірних команд.

 

2. КАЛЕНДАР ЗМАГАНЬ

(додаток №1)

 

3. ОРГАНІЗАЦІЯ І КЕРІВНИЦТВО ПРОВЕДЕННЯМ ЗМАГАНЬ

 

      Загальне керівництво проведенням змагань здійснюється сектором спортивних ігор Міністерства України у справах сім`ї, молоді і спорту та Федерацією бадмінтону України (ФБУ). Безпосередньо проведення покладається на головні суддівські колегії (ГСК), затверджені Президією ФБУ.

      Відповідальність за підготовку місць змагань, прийом, розміщення, відправлення гравців, тренерів, комісара та суддів до місць проживання, медичне обслуговування і культурні заходи покладається на спортивні організації, що проводять змагання.

 

4. ПРОГРАМА, УЧАСНИКИ ТА УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ

 

      На усі особисті змагання кількість місць, виділених області, а також склад учасників, викликаних особисто, визначаються Федерацією бадмінтону України, згідно представлення тренерської Ради з врахуванням рейтингу (класифікаційних списків). Учасники змагань (крім клубного чемпіонату) повинні мати реєстрацію в федерації бадмінтону України.

      Розставляння гравців у команді проводиться згідно списку сильніших бадмінтоністів України (рейтингу), розташування пар - по сумі рейтингу.

      В особистих змаганнях (особистий чемпіонат України, першість України серед юнаків та дівчат, кубок України) перші та другі місця розставляються, 3-8 розставляються за допомогою парного жеребкування, гравці, що посідають 9-24 місця та всі інші спортсмени - прямим жеребкуванням.

      В особистих (командних) змаганнях, у випадках однакової кількості очок у гравців (команд), місця визначаються:

      А) по результатах зустрічей між ними;

      Б) різниці виграних та програних партій (в командних змаганнях - зустрічей) в іграх між собою, а у випадку їх рівності - очок у партіях.

      В командних змаганнях ГСК, щоб уникнути перерв, має право змінити порядок ігор у зустрічах двох команд. Жеребкування учасників проводиться у день приїзду в 13:00. ГСК має право розпочати змагання у день приїзду після 17:00.

      Змагання проводяться воланами, наданими організацією, яка проводить змагання, при їх наявності. У випадках надання воланів самими учасниками пріорітет мають перові волани, за ними - пластикові типу "Yonex". Якість воланів визначає ГСК.

 

КУБОК УКРАЇНИ

 

      Змагання проводяться як особисті з командним заліком. По системі з вибуванням з розиграшем 1-8 місць, склад команд: 4 чоловіка, 4 жінки, 2 тренера-представника. Загальнокомандний залік складається з кращих результатів в одиночних та парних категоріях для чоловічих та жіночих команд окремо.

 

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ (клубний)

 

      ВИЩА ЛІГА. До участі у змаганнях допускаються 4 команди, які посіли 1-4 місця у змаганнях вищої ліги 2005 року, та команди, що посіли 1-2 місця у змаганнях першої ліги 2005 року.

      Склад команд: 5 чоловіків та 5 жінок, 1 тренер та 1 представник. Змагання проводяться у два тури по коловій системі, за результатами яких визначаються усі місця.

      Команда, що не з`явилася на змагання другого туру, знімається зі змагань та наказується штрафом відповідно до регламенту ФБУ. Очки, набрані іншими командами, при цьому не змінюються.

      Командна зустріч складається із 7 ігор і проводиться по системі Кубка Європейських Чемпіонів у такій послідовності: гра перших чоловічих номерів, гра других чоловічих номерів, гра перших жіночих номерів, гра других жіночих номерів, гра чоловічих пар, гра жіночих пар, гра змішаних пар. Кожний учасник команди може зіграти у командній зустрічі не більше двох ігор. Черговість зустрічей може бути змінена після сумісного узгодження представників команд чи по рішенню ГСК.

      Допускаються виступи за клубні команди не більше 2-х іноземних або іногородніх гравців чи гравців інших клубів. У контрактах гравців інших міст чи клубів повинно бути відмічено, що гравці протягом календарного року у командних змаганнях виступають тільки за даний клуб. У випадку участі гравця (будь-якого) даного клубу у командних змаганнях за другий клуб, клуб несе відповідні санкції згідно регламенту ФБУ, а команда не допускається до змагань. Іноземні гравці повинні мати дозвіл федерації бадмінтону своєї країни грати у Чемпіонаті України і Кубку Європейських чемпіонів та Федерації бадмінтону України. До заявки клубів на участь у чемпіонаті України дозволяється вносити 12 гравців, а також дозволяється дозаявляти спортсменів не пізніше, ніж за 15 днів до початку змагань, якщо раніше було заявлено менш ніж 12 гравців.

      ПЕРША ЛІГА. До участі у змаганнях допускаються команди, які виказали бажання і надали заявки на участь. Змагання проводяться за два тури:: у випадку участі 6 команд і менш - по коловій системі, при участі більше 6 команд система змагань вирішується спортивно-технічною комісією ФБУ та головною суддівською колегією. Розташування команд проводиться у відповідності із сумою рейтингів (класифікації) гравців. Команди, які посіли 1-2 місця, у наступному році грають у Вищій лізі. Командні зустрічі складаються з 5 ігор і проводяться у такій послідовності: гра чоловіків, гра жінок, гра чоловічих пар, гра жіночих пар, гра змішаних пар. Склад команди: 4 чоловіки, 4 жінки і тренер-представник. Кожен учасник команди може зіграти у командній зустрічі не більше двох ігор. Послідовність зустрічей може бути змінена по узгодженню обох сторін чи по рішенню ГСК.

 

      В чемпіонаті України серед клубів вищої та першої ліг за перемогу команди отримують два очки, за поразку - одне очко, за неявку на командну зустріч - нуль очок.

 

ОСОБИСТИЙ ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ

 

      Змагання проводяться перовими воланами, які сертифіковані Міжнародною федерацією бадмінтону ("Yonex", "Winex", "Carlton", "Babolat", "Victor"). Кожен учасник повинен мати не менше чотирьох воланів на одну гру.

      В змаганні приймають участь 32 чоловіка та 32 жінки. З яких 24 сильніших жінки та чоловіка розставляються в основну сітку. Спортивна підготовка спортсменів - не нижче I розряду. Змагання проводяться по системі з вибуванням і розиграшем 1-8 місць в одиночній категорії та парних категоріях. Кваліфікаційні змагання за 8 місць проводяться в день приїзду з 14 години. В парних категоріях до змагань допускаються 24 чоловічі, 24 жіночі та 24 змішані пари (згідно рейтингу України та враховуючи гравців, які входять до першої сотні у світовому рейтингу). Жеребкування учасників змагань проводиться суддівською колегією ФБУ у м.Києві за сім днів до початку змагань.

 

ПЕРШІСТЬ УКРАЇНИ СЕРЕД ЮНІОРІВ, ЮНАКІВ ТА ДІВЧАТ

 

      Змагання проводяться у вікових групах окремо за системою особистого чемпіонату. Згідно заявкам областей. У дорослій віковій групі допускаються спортсмени віком до 19 років, у середніх - віком до 17 років.

      Підготовка спортсменів повинна бути не нижче за I розряд у старшій віковій групі та II розряду у середній.

 

IV ЮНАЦЬКІ СПОРТИВНІ ІГРИ УКРАЇНИ та першості України

для інших вікових груп (за окремим положенням)

 

МІЖНАРОДНИЙ ЮНАЦЬКИЙ ТУРНІР

 

      Змагання проводяться у трьох вікових групах, що вказані в календарі змагань. У дорослій віковій групі обов'язкова участь членів юнацьких збірних команд України. За неучасть членів юнацьких збірних команд організації та спортсмени несуть санкції у відповідності до регламенту ФБУ. Підготовка спортсменів повинна бути не нижче 1 розряду у обох вікових груп.

      Змагання проводяться за системою з вибуванням і розіграшем 1-8 місць в одиночних категоріях та у парних категоріях.

 

МІЖНАРОДНИЙ ТУРНІР СИЛЬНІШИХ БАДМІНТОНІСТІВ, ПРИСВЯЧЕНИЙ

ДНЮ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ТА ПАМ'ЯТІ А.О.ГАЙДУКА

 

      Змагання проводяться в одиночній та парній категоріях за системою з вибуванням і розіграшем 1-6 місць. У турнірі обов'язкова участь членів та кандидатів у збірну команду України. За неучасть членів збірної команди України організації та спортсмени несуть санкції у відповідності до регламенту ФБУ.

 

5. ПОРЯДОК ПОДАННЯ ПРОТЕСТІВ

 

      Протести на ігри подаються головному судді змагань тренером-представником команди або учасником особистих змагань протягом години після закінчення зустрічі та сплати ФБУ України грошового внеску згідно регламенту ФБУ. Рішення суддівської колегії по протесту доводиться до відома представників команд та учасників змагань. В разі задоволення протесту сума грошового внеску повертається заявнику команди.

 

6. НАГОРОДЖЕННЯ

 

      Учасникам особистого чемпіонату України, які посіли I місця в одиночних та парних категоріях, надається звання "Чемпіон України". Вони нагороджуються медалями, дипломами 1 ступеня та цінними призами. Учасники, які посіли 2-3 місця в усіх категоріях, нагороджуються медалями, дипломами відповідних ступенів та цінними призами.

      Переможець клубного чемпіонату України (вища ліга) нагороджується перехідним кубком ФБУ, дипломом 1 ступеня Мінсім`ямолодьспорту України, учасники нагороджуються дипломами 1 ступеня, медалями та цінними призами. Команди, які посіли 2-3 місця, нагороджуються дипломами відповідних ступенів, а їх учасники - дипломами, медалями та цінними призами.

      Переможець клубного чемпіонату України (перша ліга) нагороджується перехідним кубком, дипломом 1 ступеня, учасники команди нагороджуються дипломами 1 ступеня та медалями. Команди, які посіли 2-3 місця - дипломами 2 і 3 ступенів відповідно, а їх учасники - дипломами та медалями.

      Переможці особистої першості України серед юніорів, юнаків та дівчат (дві вікові групи) нагороджуються дипломами 1 ступеня та цінними призами. Учасники, які посіли 2-3 місця - дипломами відповідних ступенів та цінними призами Мінсім`ямолодьспорту.

      Переможці Кубку України в одиночних та парних категоріях нагороджуються дипломами 1 ступеня та цінними призами Держкомспорту. Гравці, які посіли 2 і 3 місця - медалями та дипломами 1 ступеня та цінними призами. Переможці та призери у командних змаганнях нагороджуються дипломами.

      Переможці чемпіонату України серед ветеранів (в усіх вікових групах) нагороджуються дипломами 1 ступеня та жетонами. Учасники, які посіли 2-3 місця - жетонами та дипломами відповідних ступенів.

      Переможці міжнародного юнацького турніру (доросла вікова група), міжнародного турніру сильніших бадмінтоністів, присвяченого Незалежності України та міжнародного турніру пам'яті А.О.Гайдука нагороджуються дипломами 1 ступеня, жетонами та цінними призами. Учасники, які посіли 2-3 місця - дипломами відповідних ступенів, жетонами та цінними призами.

      Тренери гравців і команд за 1 місце в особистому чемпіонаті України, клубному чемпіонаті України (вища і перша ліги), Кубку України і першості серед юнаків та дівчат, нагороджуються дипломами 1 ступеня.

 

7. МЕДИКО-САНІТАРНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ

 

      Медичний контроль здійснюється на місці проведення змагань. Відповідальність за техніку безпеки несе головний суддя змагань.

 

8. УМОВИ ПРИЙОМУ

 

      Мінсім`ямолодьспорт України несе усі витрати по відрядженню арбітрів, комісарів, суддів ФБУ з інших місць (проїзд, добові у дорозі, харчування, розміщення, платня за суддівство), оплачує роботу місцевих суддів, оренду спортивних споруд та інші витрати щодо проведення змагань.

      Витрати по відрядженню учасників на змагання чемпіонату, кубку та першостей України несуть відряджаючі організації згідно виклику Міністерства. Примітка: при наявності фінансування, проживання та харчування спортсменів і тренерів забезпечує Міністерство.

      Усі витрати по відрядженню учасників міжнародних юнацьких турнірів, турніру сильніших бідмінтоністів, присвяченого Дню Незалежності України та міжнародного турніру пам'яті А.О.Гайдука, несуть відряджаючі організації, а витрати по відрядженню головної суддівської колегії, арбітра, комісара змагань (харчування, розміщення, оплата суддівства та проїзд) - за рахунок організаторів змагань.

      Команди, які приймають участь у клубному чемпіонаті України (вища і перша ліги, дитяча ліга), Кубку України (жінки та чоловіки окремо) роблять турнірні внески за 35 днів до початку 1 туру згідно регламенту ФБУ. Команди, які не розрахувались за участь, до змагань не допускаються.

 

9. ЗАЯВКИ

 

      Поіменні заявки для участі в особистих та командних змаганнях встановленого зразку, підписані федерацією області (міста), керівником колективу та завірені обласним (міським) комітетом (управлінням) з питань фізичної культури та спорту, необхідно направляти у федерацію бадмінтону України за 35 днів до початку змагань. Заявки по відповідній формі (Правила змагань ФБУ 2005р., ст.46), подані пізніше вказаного строку, роздивлятися не будуть. Черговість прізвищ у заявці повинна відповідати списку сильніших бадмінтоністів України, починаючи з сильнішого.

      Від'їзд команд та гравців на змагання здійснюється лише згідно виклику Мінсім`ямолодьспорту України.

      Окрім іменної заявки, в головну суддівську колегію (на місці змагань) на можного учасника треба пред'явити паспорт (свідоцтво про народження), ліцензію, як на спортсмена, так і на тренера. При відсутності необхідних документів у команди (спортсмена), мандатна комісія не допускає учасників до змагань.

      Кожен спортсмен, тренер та суддя повинен мати копію довідки про особистий ідентифікаційний код.

      

 

 

Додаток №1

 

Календар змагань

з бадмінтону на 2006 рік

 

Січень

4-8.01
Київський міжнародний юнацький турнір
м.Київ
20-23.01
ЧУ (юнаки 1989 р.н.)
м.Дніпропетровськ
2-8.01

Відкритий чемпіонат Швейцарії

Швейцарія
9-15.01
Відкритий чемпіонат Німеччини
Німеччина

Лютий

2-5.02
Чемпіонат України (особ.)
м.Харків
6-13.02
НТЗ до Кубку світу
м.Київ
14-19.02

Кубок світу (чол., жін.)

Греція
23-26.02
Відкритий чемпіонат Австрії
Австрія

Березень

2-5.03
ЧУ вища ліга (I тур)
м.Дніпропетровськ
5-17.03
НТЗ до ЧЄ
м.Київ
16-19.03

ЧУ (юніори 1987 р.)

м.Харків
16-19.03
ВЧ Нідерландів
Нідерланди
20-30.03
НТЗ до ЧЄ
м.Київ
27-30.03
ЧУ (94 р.н.)
м.Дніпропетровськ
30.03-4.04

ЧУ (92 р.н.)

м.Дніпропетровськ
23-26.03
Відкритий Чемпіонат Румунії
Румунія
2-5.03

Відкритий Чемпіонат Хорватії

Хорватія
30.03-2.04
Відкритий Чемпіонат Фінляндії
Фінляндія

Квітень

5-16.04
ЧЄ
Нідерланди
20-23.04
ПУ студентів
Київ (Харків)
27.04-8.05

НТЗ до ЧС

м.Дніпропетровськ
20-23.04
ЧУ (1991 р.н.)
м.Львів

Травень

3-8.05
IV Всеукраїнські ігри молоді
м.Дніпропетровськ
12-15.05
Одеська весна
м.Одеса
20-23.05

ЧУ (в/л) 2 тур

м.Донецьк
20-30.05
НТЗ до ЧС
м.Дніпропетровськ
19-21.05
Міжнародні студентські ігри
Естонія

Червень

17-30.06
НТЗ до ЧС
м.Київ
1-4.06
Відкритий чемпіонат Тулузи
Франція
1-4.06

ЧУ (95 р.н.)

Миколаїв
4-6.06
ЧУ (93 р.н.)
Миколаїв
1-4.06
Відкритий чемпіонат Естонії "Калев"
Естонія

Серпень

17-20.08
Кубок Визволення
м.Харків
21-24.08
Харків Інтернешнл
м.Харків
10-14.08

ЧУ (парна категорія)

м.Миколаїв
28.08-3.09
Міжнародний турнір "Дніпро-опен"
м.Дніпропетровськ
28-30.08
Турнір 12 сильніших
м.Дніпропетровськ

Вересень

1-17.09
НТЗ до ЧС
м.Київ
14-17.09
ЧУ (1990 р.н.)
м.Миколаїв
18-23.09

Чемпіонат Світу серед студентів

Китай
16-24.09
Чемпіонат світу (особистий)
Іспанія
26-31.09
ВЧ Греції
Греція
20-25.09
Відкритий чемпіонат України (юн., дів. 1991-92 р.н.) "Гарт"
м.Одеса
10-15.09

Чемпіонат світу серед школярів (1989 р.н.)

Франція
15-18.09
ЧУ (I ліга)
м.Севастополь

Жовтень

12-15.10
ЧУ (1988 р.н.)
Донецьк
05-08.10
Міжнародний турнір присвячений пам`яті ЗТУ А.О.Гайдука
м.Дніпропетровськ
10-15.10

ВЧ Німеччини

Німеччина
19-22.10
Міжнародний турнір Польщі
Польща
16-25.10
НТЗ до ПС
Харків
26.10-4.11
ЧС (юніори 1988 р.н.)
Корея
26.10-5.11

ВЧ Данії

Данія
26-31.10
Міжнародний турнір пам`яті О.М.Макарова
Дніпропетровськ

Листопад

1-12.11
ВЧ Данії
Данії
16-19.11
Кубок України
м.Київ
23-26.11

МТ серед студентів

Донецьк

Грудень

1-12.12
НТЗ до міжнародних змагань
Київ
2-10.12
ВЧ Болгарії
Болгарія
12-17.12

ВЧ Греції

Греція
14-17.12
Юнацький турнір
м.Львів
28-31.12
Міжнародний юнацький турнір
Нідерланди